Door de extreme zachte winterperiode zijn er dit voorjaar heel veel slakken. Normaal vriest een deel van de slakkeneitjes dood door de vorst. Ook hebben we in diverse tuinen aangevreten vaste planten gezien die normaal (bijna) geen last hebben van naaktslakken.
Een bekende plantensoort die graag wordt bezocht door slakken zijn alle Hosta-soorten. Dit jaar worden zelfs ook Siberische Edelweis (Anaphalis triplinervis )aangevreten.
Tips om een slakkenplaag te beperken.
Tip 1 Handmatig
Slakken kunnen eenvoudig worden gevangen met behulp van omgedraaide bloempotten of onderzetters voor potten. Slakken zijn vooral gedurende de nachten actief en als het regent. Zodra het warmer wordt, zoeken ze de koelte op.
Maak eerst de grond goed vochtig en zet dan de potten of onderzetters erop. Zorg voor een kleine opening. Slakken zullen zich hier terugtrekken. Elke ochtend dien je de slakken te verwijderen die zich aan de binnenkant van de potten en de onderkant van de onderzetters bevinden.
Tip 2 Natuurlijke vijanden
De natuurlijke vijanden van slakken zijn sommige soorten kevers, padden en kikkers, salamanders, egels, spitsmuizen en vogels. Deze zijn niet in staat om een slakkenpopulatie binnen de perken te houden. Dat heeft te maken met de nachtelijke levenswijze van de slakken en ook door de beschermde slijmlaag. In de handel, maar ook per internet te bestellen, zijn wel aaltjes (Phasmarhabditis hermaphrodita) verkrijgbaar die voor een effectieve bestrijding van slakken zorgen.
Tip 3 Biologische bestrijding
Slakken hebben een hekel aan bepaalde stoffen. Neem een gieter met twee liter lauw water en doe hier een handvol fijngesneden tomatenbladeren en 5 geplette teentjes knoflook in. Laat dit een nacht staan en giet dit op de planten die je wilt beschermen. Ook de combinatie brandnetel met knoflook is erg effectief.
Een goed verkrijgbaar en effectief middel is ECOstyle Escar-Go®. Het is eerste 100% natuurlijke product in korrelvorm om slakken te bestrijden. Wanneer de slakken van Escar-Go® eten, zal dit onmiddellijk tot vraatstop leiden. De slak trekt zich terug in zijn schuilplaats en keert niet meer terug.