Sinds februari is van Rooyen Tuinen lid van Tuinkeur, een keurmerk voor de hovenier die kwaliteit levert.

In de afgelopen maand februari was de Camelia de Tuinkeur plant van de maand.

De naam Camelia zegt u misschien niks, maar toch kennen we deze plant allemaal. Er is zelfs een wereldberoemd familielid dat in elk huishouden is te vinden. Dat zijn de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis, de theeplant. Een ander familielid, de Camellia japonica – ook wel camelia of Japanse Roos genoemd – is een populaire tuinplant met een glanzend groen blad in de winter. Wat deze plant met zijn tropische uiterlijk zo bijzonder maakt, is dat het een winterbloeier is.

Tropische verrassing in een winterhard jasje.

In verschillende tuinen staat deze groenblijvende heester nu te schitteren! De Camelia heeft roosvormige bloemen en deze zijn een lust voor het oog.

De beste plek voor de Camelia

Camelia is oorspronkelijk een bosheester en heeft daarom een voorkeur voor licht zure grond. Liefst humusrijk. Door haar tropische uiterlijk heeft u de neiging om voorzichtig met de camelia te zijn te zijn en haar te verwennen met een beschut plekje. Dat is op zich niet verkeerd, maar niet iedere beschutte plek is geschikt. Camelia verdraagt bijvoorbeeld geen plek tegen een muur op het zuiden, terwijl u juist zou denken dat dit ideaal is. De knoppen moeten namelijk koel blijven om zich te openen. Een plaatsje in de halfschaduw heeft duidelijk de voorkeur. Zoek in ieder geval een plekje waar geen vroege ochtendzon komt. Als de knoppen te snel opwarmen na een nachtvorst kunnen ze afvallen.

Geef uw tuin een extra bloemenboost door aan de voet van de camelia bijvoorbeeld longkruid (Pulmonaria), kerstroos (Helleborus niger) of sneeuwklokjes te planten. Die bloeien in dezelfde periode als de camelia.

Verzorging

De camelia groeit lekker langzaam, zo’n 15-20 centimeter per jaar. Beperk de snoei, na de bloei, tot enkele uitstekende takken en laat de plant verder met rust. Hou in de zomer de aarde vochtig. Halverwege de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, om daarna even goed te sproeien. Gebruik hiervoor geen kraanwater, maar regenwater of ontkalkt water. Camelia’s zijn geen kalkliefhebbers.

De tuinplant houdt niet van koude wind en kan vorstschade oplopen bij aanhoudende matige of strenge vorst. Dek de camelia dan af met ademend materiaal.