Schimmel infectie in Buxus
Al een aantal jaren heeft de bekende Buxus last van een schimmelinfectie.Er komen twee verschillende schimmels voor met de exotische namen Cylindrocladium buxicola en Volutella buxi. Beide schimmels veroorzaken blad –en taksterfte. De aantasting begint meestal met Cylindrocladium en kan gevolgd worden door een secundaire aantasting van Volutella.
Keuze om te vervangen
In de tuin van onze klant waren een aantal Buxus hagen ook deze schimmel aangetast. In deze situatie hebben we ervoor gekozen om de Buxus te vervangen door een kleine hulst soort de Japanse hulst ( Ilex crenata “Convexa).
Dit omdat de schimmelinfectie al in een behoorlijk de Buxus had aangetast en het bestrijden van deze schimmel wel mogelijk is maar erg intensief is.
In de paleistuinen van Paleis het Loo in Apeldoorn worden de 27 km Buxus hagen van 2012 tot 2015 ook al allemaal vervangen door de Japanse hulst.
Hoe herkent u deze schimmelinfectie?
In het geval van de schimmelinfectie Cylindrocladium begint de aantasting met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen.In het geval van Volutella begint de aantasting met bruinverkleuring van de bladeren die daarna verdorren en tijdelijk aan de plant blijven hangen. Onderaan de bladeren ontstaan er bleekroze schimmelsporen.
Wat te doen bij een infectie?
Er bestaat de mogelijkheid om deze te bestrijden met Eminent Garden.Dit middel werkt tegen de schimmelinfectie. Dit middel moet dan 4 á 5 keer per jaar worden toegepast. Heeft uw Buxus haag ook al last van de schimmelinfectie en heeft u vragen hierover dan adviseren wij u graag over de mogelijkheden.
Een goed alternatief is om de Buxus te vervangen door de Japanse hulst
Preventie
In tuinen met automatische beregening is het beter om, in droogteperiodes, 1 keer per week veel water te geven dan alle dagen te sproeien. Op deze manier kunnen de planten beter opdrogen en zal de schimmel minder kans maken. Ook het gebruik van druppelbevloeiing is aan te bevelen.
Een goede bemesting kan heel wat leed voorkomen. Planten die op een rustige manier groeien, blijken minder gevoelig voor aantasting. Het gebruik van organische meststoffen heeft dan ook de voorkeur. Overbemesting moet zeker vermeden worden.